Skip to main content

Kies de juiste houtsoort

De juiste houtsoort is bepalend voor de duurzaamheid van de constructie. Ook het uitzicht wilt wat, welke houtsoorten hebben wij in huis? En hoe zien ze eruit na verloop van tijd? Lees uiteindelijk ook onze tip onderaan!

Tuinhuis wandopbouw

Ons paneelsysteem is flexibel in productie. Zo kan je dus steeds zelf kiezen welke houtsoort je wenst te gebruiken op de constructie. Elke houtsoort heeft zijn eigenschappen, zo maakt het dus belangrijk om te weten wat die eigenschappen zijn.

Hieronder beschrijven wij onze 6 ‘standaard’ houtsoorten waarmee we al jarenlang werken. De verkleuring van onze houtsoorten kan je op onze andere pagina bekijken: houtsoorten

 1. Noors Grenen den (onbehandeld):
  Levensduur: “Afhankelijk van hoe het onderhouden is”, gemiddeld 20 jaar.  (duurzaamheid klasse 3-4)
  Beschrijving:
  Dit is de basis houtsoort waarmee we elke constructie kunnen uitvoeren. Doordat ze onbehandeld is moet ze dus nog behandeld worden door de klant. Met een transparante vernis, een beits of een dekkend kleur. Dit is vrij te bepalen. Alsnog is het belangrijk dat dit voor de duurzaamheid van de constructie toch behandeld zal worden. Herhalend om de 4 a 5 jaar afhankelijk van de gekozen verf.
 2. Geïmpregneerd grenen (behandeld):
  Levensduur: +- 30 jaar. (duurzaamheid klasse 2)
  Beschrijving:
  Een veel gekozen houtsoort omdat deze reeds behandeld is vanuit fabricage. Door de druk geïmpregneerde behandeling moet deze houtsoort de eerste 20 jaar geen behandeling krijgen. De origine van de houtsoort is nog steeds hetzelfde als de onbehandeld grenen den op punt 1.
 3. Thermowood (behandeld):
  Levensduur: +- 30 jaar. (duurzaamheid klasse 1)
  Beschrijving:
  Nog steeds in de Noorse Den als categorie, maar hier werken we met een andere behandeling op basis van een ‘stoom’ procedure. Om en bij de 215 graden worden deze planken gestoomd. Dit om alle levende organismen uit het hout te krijgen (hars, levende structuur van de boom, … ). Deze stoomprocedure zorgt ervoor dat onze Thermowood in klasse 1 zit. Deze duurzaamheid klasse is 25-30 jaar.
 4. Eik (onbehandeld):
  Levensduur: +- 30 jaar. (duurzaamheid klasse 2-3)
  Beschrijving:
  Eikenhout heeft een enorm mooie structuur, er zijn nog steeds ‘knoesten’ aanwezig van de takken van de eiken boom. Maar op een zeer rustige wijze. De rest van de structuur van de boom is zeer fijn. Dit zorgt dus ook voor een mooi eindresultaat van een klassiekere constructie. De duurzaamheid van eikenhout is door zijn hardheid zeer duurzaam, maar dient toch steeds behandeld te worden om de duurzaamheid te verlengen.
 5. Ceder (onbehandeld):
  Levensduur: +- 40 jaar (duurzaamheid klasse 2)
  Beschrijving:
  Ceder hout of ‘Red Cedar Wood’ al zeer lang bekend voor zijn hoge duurzaamheid ondanks deze houtsoort onbehandeld is. Het hout is zeer licht van soortelijk gewicht en wordt dus veel gebruikt als ‘plafond bekleding’ onder de overkapping ed. Als wandbekleding kan deze houtsoort ook gebruikt worden, maar doordat ze zeer licht van gewicht is. Is ze ook fragiel om te beschadigen. Bij het gebruik van een fietsen bijvoorbeeld. Stel de fiets valt tegen het tuinhuis op het ceder hout, kan dit beschadigingen met zich meebrengen.
 6. Padouck (onbehandeld):
  Levensduur: +- 50 jaar (duurzaamheid klasse 1)
  Beschrijving:
  Padouck is onze favoriet in uitstek om hiermee een moderne constructie te bouwen. Het vuurrode zal mooi lichtgrijs verkleuren na +-1 jaar. Het hout is van een enorme duurzaamheid. Ook zeer hard en dus naar gebruik/beschadigingen zeer vriendelijk. 

ONZE TIP:

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de duurzaamheid waar je naar opzoek bent en het esthetische.